Kaj je čili? Kako smo se zaljubili v njegovo pekočnost?
Znano je, da pride do največjih odkritij vedno po pomoti. Do takšnega spoznanja je prišel tudi Krištof Kolumb leta 1493 na svojem drugem potovanju, ko je svoje ladje privezal v Ameriki, misleč, da je v Indiji in namesto popra našel pekoči zaklad, po imenu čili.
Zaradi te nastale zmešnjave nosi čili tudi popru podobno ime, in sicer: pepper, pimenta, peperoncino, poivre, pfeffer, feferon. Čili spada v družino paprik, katera ima latinsko ime Capsicum.
Dolga leta nazaj se je tudi pri nas čiliju reklo španski ali turški poper. V mnogih drugih državah pa čiliju rečejo čili zgolj suhim in v prah zmletim plodovom.
Krištof je čili sicer prinesel preko luže, vendar ga človeštvo pozna že od 7.500 let pred našim štetjem, saj je ena najstarejših gojenih rastlin v Ameriki, natančneje v Mehiki, od koder izvira. V Španijo je čili prinesel Diego Alvarez, Kolumbov zdravnik, in prvič napisal o njegovih zdravilnih učinkih že leto po potovanju leta 1494.
Najprej so se čiliji začeli uporabljati v Evropi kot botanične zanimivosti v vrtovih. Uporaba v kuhinji se je začela kasneje v 16.stoletju. Trgovina s papriko in čiliji se je tako razširila do tudi Iberskega pototoka ter do Afrike in Azije ter na koncu dosegla Srednjo Evropo preko Blakana pod turško vladavino, kar pojasnjuje madžarsko poreklo angleškega izraza.