BREZPLAČNA POŠTNINA nad 40 EUR!
Hitra in varna dostava!
Preprosto nakupovanje, drznost okusa!
BREZPLAČNA POŠTNINA nad 40 EUR!
Hitra in varna dostava!
Preprosto nakupovanje, drznost okusa!
BREZPLAČNA POŠTNINA nad 40 EUR!
Hitra in varna dostava!
Preprosto nakupovanje, drznost okusa!
PEKOČKO KUHA
Spoznajte unikatne kulinarične recepte, ki so nastali na podlagi dolgoletnih izkušenj v pripravi in kombiniranju premišljeno izbranih sestavin.
Kuharski recepti spisani za vse kulinarične ljubitelje in gurmane! Sami preizkusite naše recepte, uživajte, okušajte, kuhajte z in za dušo!
3 ure
12 oseb
3 od 5
60 minut
1. PRIPRAVA VSEH SESTAVIN- MISE EN PLACE
2. PRIPRAVA KVASCA
3. PRIPRAVA TESTA
4. PRIPRAVA NADEVA
5. PRIPRAVA POTICE
6. PEKA POTICE
POSTOPEK PRIPRAVE
1. Najprej stehtamo vse sestavine in si jih pripravimo, saj bo priprava testa kot tudi nadeva veliko lažja.
2. Kvasec naredimo tako, da v manjšo skledčko nadrobimo polovico kocke kvasa, čez posujemo žličko sladkorja (od tistih 100 g sladkorja za testo) in žličko moke (od tistih 500 g moke za testo) ter žlico segretega mlačnega mleka, kateremu temperatura ne sme presegati 30 stopinj, saj lahko sicer ubijemo kvasovke in kvas ne bo vzhajal. Vse setavine premešamo in pustimo 10 minut, da se kvasec naredi. Volumen se mora podvojiti.
3. V mešalnik presejemo moko in dodamo rumenjake, rum, vanilijev sladkor, sladkor, mlačno mleko in kvasec. Vklopimo mešalnik na zmerno hitrost in pustimo, da dobro premeša vse stavine (to traja kakšno minuto do dve), nato pa dodamo košček po košček narezano zmehčano maslo in pustimo mešalnik, da meša še 10 minut. Potem posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati uro do uro in pol. Dolžina vzhajanja je odvisna od temperature stanovanja. Mi smo jo delali pri temperaturi 24 stopinj in tako pustili vzhajati dobro uro. Volumen se mora podvojiti. Po prvem vzhajanju s pestjo pritisnemo na vzhajan hlebček in tako iztisnemo zrak ter nežno pregnetemo testo. Nato pa testo pustimo vzhajati še drugič za 1 uro.
4. Medtem, ko nam testo vzhaja, pripravimo filo. V multipraktiku zmeljemo orehe in jih presujemo v skledo. Do podvretja segrejemo sladko smetano in pol decilitra mleka. Prav tako segrejemo deciliter mleka, sladkor, med in omako Nočna mora-ravno toliko, da se setavine raztopijo. Oboje dodamo orehom in dobro premešamo ter dodamo še rum. Ni nujno, da obe tekočini povsem porabimo. Na koncu stepemo beljake v sneg, ki jim dodamo žlico sladkorja. Maso s spatulo dobro premešamo in pustimo stati. Masa ne sme biti pretekoča. Zato v skrajenem primeru dodamo še orehov, če pa teh nimamo pa zmeljemo kekse in jih dodamo. Pustimo počivati vsaj uro.
5. Iz te mase testa dobimo dve štruci potice, zato vzhajano testo prerežemo na pol. Delovno površino si pomokamo, prav tako valjar, in testo razvaljamo v obliko pravokotnika, ki skorajda ustreza meram pekača. Testo naj bo debeline pbl. 2 mm. Še boljše je, če imamo valjar z distančnikom za različne debeline testa. File namažemo toliko, kolikor je debelo testo, torej 2 mm. Na levi, desni in na koncu razvaljanega testa file ne namaženo do roba, ampak pustimo dober centimeter nenamazano testo, da nam fila pri peki ne bo lezla ven. Testo s filo zvijemo tako, da najmanjši rob fino zapognemo, nato pa zapogibamo tako, da pred obratom testo rahko raztegnemo in šele nato zapognemo. In tako do konca testa. Robove spodvijemo. Štruco damo v dobro pomaščen pekač, jo narahko pritisnemo po celi površino, da iztisnemo zrak, ki bi se lahko nabral pri zapogibanju. Enako naredimo z drugo polovico testa. Štruci prebodemo s pletilko do dna na večih mestih in pustimo vzhajati cca. 45 minut. Nato razžvrkljamo rumenjaka z mlekom in štruci premažemo ter ponovno prebodemo do dna.
6. Štruci položimo v prej ogreto pečico na 180 stopinj in ju pečemo cca. 15 minut, nato pa čez obe poveznemo alu folijo. To storimo takrat, ko je vrh zadosti zapečen. Nato pečemo še 40-45 minut na isti temperaturi.
PEKOČNOST: 8
7 Pot Chocolate čili | Chocolate Habanero čili | 66% temna čokolada | Voda | Jabolčni kis | Sol | Bučno olje | Sladkor | Poper z Jave | Črni mandelj tonka
RECEPT PRIPRAVILA:
Domača kuharska mojsterca, tekmovalka show-a Masterschef Slovenija, usvarjalka pekočih omak in prefinjenih okusov, to in še mnogo več je Mojca Kravina. Sajenje čilijev, njihova vzgoja in uporaba znotraj nevsakdanjih receptov je njena strast.
Previdno načrtovani, izoblikovani in preverjeni recepti Mojce za vse jezike. Kuharske recepte najdene na uradni strani Pekočko Slovenija smo previdno izbrali z zagostovostjo razumljive in jasne priprave. Poskusite se tudi sami v pripravi prefinjenih kulinaričnih jedi.
Pekoče čili omake prefinjenih okusov za vse jezike, z večimi stopnjami pekočnosti zagotovijo najdeno ljubezen do manj, srednje ali hüdoubnih pekočih omak. Poskusite jih v kombinaciji z Mojčinimi recepti za popolno izkušnjo!
Zgodba tisočih okusov in harmonij, zgodba čilija v Sloveniji, njegovega sajenja, vzgoje in uporabe ... Pekočko sta Žiga in Mojca ter njune kulinarične vizije!