fbpx
Sajenje čilija, njihova vzgoja, gojenje

ll. SAJENJE V CVETLIČNE LONCE

1. Prostornina loncev

Odločimo se lahko tudi za to varianto, da bomo sadike imeli v cvetličnih loncih. Zato izberemo lonce z najmanj 20 litrov prostornine. Tak lonec bo zadoščal za Jalapene, Lemon Drope in podobne manj žlehtne rožice. Čiliji iz skupin Capsicum annuum in Capsicum baccatum potrebujejo za svojo rast ne največjih loncev, saj svoje veje širijo med 40 in 50 centimetri. Če ne bi po nepotrebnem trošili denarja, so tudi plastične “kante” od Jupol barv v redu. Potrebno je zvrtati 5-7 lukenj na dnu, da bo odvečna voda lahko odtekla. S tem boste preprečili zastajanje vode in gnitje korenin.

Lahko pa nabavite lonec s premerom 50 centimetrov, sploh če gre za Habanero, Trinidad Moruga Scorpion ali recimo Big Mustard Mamo. To so čiliji iz skupine Capsicum chinese, ki imajo ogromno krošnjo in potrebujejo veliko prostora, tako za svoje korenine kot svoje veje. Več kot bodo imeli prostora in tako prejeli veliko hranil, bolj bodo razvili svoje korenine, kar pomeni več plodov. Tako lahko z “dobrimi in rednimi treningi” hranil, sonca in vlage, dobimo prave pravcate Arnolde na koncu sezone.

2. Material loncev

Nabavite lahko tako plastične kot opečne lonce. Katere boste izbrali, je odvisno, kam boste lonce, ki bodo krepko pridobili na teži, postavili. V prvi vrsti so opečni že tako in tako težki sami po sebi, potem pa bodo pridobili še dodatno težo najprej z zemljo, potem pa še z vodo. Če jih boste pozicionirali “daleč” od zavetja in jih bo potrebno ob morebitni toči potisniti na varno, je bolje, da nabavite plastične.

Kajti, če boste nabavili opečne lonce in jih postavili 15 metrov od kakšnega nadstreška, boste za premikanje pretežkega lonca po neugodnem terenu potrebovali dalj časa kot bo trajalo padanje toče. Zamislite si film tega početja. Vaši najbližji si bodo zakrivali obraz in odkimavali, sosedje pa bodo s pogledi izza zaves “crkovali” od smeha.

3. Zemlja v loncih

A. Razmerje zemlje

Priporočljivo je zmešati zemljo s substratom v razmerju 2:1 (prava zemlja: substrat). Tako se bodo korenine lažje razraščale.

4. Zalivanje

Sadike v loncih zalivamo pogosteje kot sadike, ki smo jih posadili v tla ali v visoke grede. Najbolje je, če jih zmerno zalivamo vsak dan ob lepem vremenu. Če dežuje, se zalivanja vzdržimo, da po nepotrebnem ne forsiramo nastanka lisnith uši. Če do nastanka uši vseeno pride, nabavimo in uporabimo karseda naravne pripravke. Bodite pozorni na uši pod listi, saj se v veliki večini skrivajo prav tam. Tako jih bo potrebno škropiti od spodaj nazvgor.

5. Gnojenje

Čilije v loncih gnojimo pogosteje kot tiste, ki so v tleh ali v visokih gredah, saj imajo na razpolago manj zemlje in zato tudi manj hranil.

Gnojimo 2-krat na teden oz. ob vsakem drugem zalivanju. Torej, enkrat voda, drugič gnojenje.

Prav tako pa čilije s cvetličnimi lonci postavimo na mesto, kjer bodo imeli sonce čez cel dan. Enako tudi njim nudimo oporo s palico.

Zaščite pred točo ne potrebujejo, saj jih lahko pred neurejm umaknemo na varno.

Prav tako jih lahko zaščitimo pred zmrzaljo tako, da jih umaknemo v zavetje. Dodatno pa lahko koristimo Vrtex, ki ga poveznemo čez cel čili in ga zapremo v nekakšen balon.

Join the conversation

Prijava
Create an account

Vaši osebni podatki bodo služili za izboljšavo vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, za upravljanje dostopa do vašega računa in druge namene, opisane v pravilnik o zasebnosti.

Password Recovery

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

KOŠARICA 0