fbpx
Sajenje čilija, njihova vzgoja, gojenje

Poglavje 2: Od semena do zemlje

Poglavje 2 našega malega vrtnarskega vodnika za ljubitelje čilija

Takoj moramo povedati, da je za naše razvajence, kot so Bhut Jolokia, Pink Tiger, 7pot, Trinidad Moruga Scorpion itd., na tej zemljepisni širini, kjer se nahajamo, nekoliko hladno. Zato je bolj varno s sejanjem začeti od začetka februarja do sredine februarja, saj bodo zaradi njim mrzlega podnebja potrebovali več časa do nastanka plodov.

Manj pekoče sorte, vključno s Habanerom, začnemo sejati od sredine februarja do začetka marca.

Kalitev oljašamo na tak način, da semena namočimo v vodo za 24-48 ur na sobni temperaturi. S tem dosežemo, da se semensko opno zmehča in seme zato kali prej kot bi kalilo suho seme, ki ga direktno položimo v setveno zemljo.

V tem času nabavite setvene platoje in vsestransko setveno zemljo, po možnosti organsko. Nato setvene platoje napolnite do vrha in semena potisnite 5 milimetrov od vrha. Semena “poporajte” z zemljo, če kje manjka kaj zemlje in zalijte.

Čiliji imajo radi (tudi) vlago, ampak ne pretiravajte, da vam semena ne zagnilijo. Zato jih zalivajte vsake 2-3 dni. Najbolj pomembno je, da voda ne stoji v setvenih platojih, zato jo odlijte, saj v nasprotnem primeru lahko zastajanje vode privede do nastanka plesni. Če na vrhu nastane bela skorja, jo postrgajte z vilicami, da prezračite zemljo.

Prav tako je pomembno, da zemlje ne pustimo izsušiti do konca. Setvene platoje hranimo na konstantni temperaturi med 22-26 stopinj Celzija. Če je vaše seme dobre kakovosti (glejte 1. epizodo), se prvi poganjki pojavijo po 7-10 dneh (pri manj pekočih sortah) ali po 10-15 dneh (pri ekstremno pekočih sortah).

Ko postanejo poganjki vidni, postavite setvene pladnje na mesto (20-26 ° C) z veliko svetlobe. Na primer: v rastlinjak ali v prostor osvetljen s svetilkami. 

Idealen prostor je ogrevan rastlinjak ali prostor pri 26 ° C, z možnostjo umetne razsvetljave, približno 12-16 ur na dan.

Lahko se opremite s klasičnimi neonskimi svetilkami, ne da bi pri tem porabili samokolnico denarja za posebno opremo. Če se odločite za namestitev neonskih ali LED diod, jih postavite nad rastline, približno 25 cm nad poganjki. Dajte prednost svetilkam z največ lumni (1420 lm ali 100 W), če pa niste preveč pri denarju, bo 990 lm (75 W) tudi zelo dobra rešitev. 

Izogibajte se temnim sobam z enim samim virom svetlobe. V mesecih kot so februar, marec in april, so dnevi krajši, zato rastline  dobesedno hlastajo na svtlobo in hočejo čimveč pridobiti v najkrajšem možnem času razpolaganja s svetlobo. Tako se rastline visoko raztegnejo in bodo tako praktično neuporabne za nadaljno vzgojo. Zalivajte jih še vedno vsake 2-3 dni. Zemlja se tudi zdaj ne sme povsem izsušiti.

Ko bodo vaši poganjki dobili še dodatna 2 prava para listov, poleg prvih parov kličnih listov, je povsem varno, da jih presadite v majhne lončke, po možnosti premera 9-11 cm. Plastični kozarci za pivo z luknjo spodaj, ki jo naredimo sami, so tudi dobra alternativa.

Pri presaditvi v lončke dodajte zemlji mikorizo, kar bo močno pospešilo razvoj korenin pred sajenjem v tla. Saj več kot ima rastlina korenin, več sadežev lahko rodi. Tako bo tudi vaš habanero, ki ga boste imeli v loncu na balkonu, lahko bogato obrodil. Mikoriza je zelo pomembna za razvoj korenin, je pa res, da njihova visoka cena včasih odvrne mnoge vrtnarje. Zmerite ½ čajne žličke na rastlino. Najpomembnejše je, da nam uspe pridelati rastline s temno zelenim listjem in predvsem s čimbolj razvejanimi koreninami.

Rastline vedno hranite v toplem in svetlem prostoru (naravnem oz. umetnem), zalivajte vsake 2-3 dni.

Po 14-21 dneh po presaditvi lahko začnete dajati gnojilo v majhnih odmerkih. Raje uporabite gnojilo tipa guano, ki je zelo hranljivo, vendar brez tveganja prevelikega odmerka, da bi lahko zažgalo korenine. 

Zadnja dva tedna poskušajte rastline vzeti ven in dati na sonce za 2-3 ure na dan, da se navadijo na sončno svetlobo, saj boste tako preprečili sončne opekline, ko bodo enkrat v tleh. Če do opeklin vseeno kdaj pride, rastline zalijte z Algoplasminom. To so alge v prahu, ki znatno pripomorejo pri odpravi stresa kot so opekline. Na ta način bo rastlina zelo hitro pognala nove liste, opečene pa odvrgla.

Pogovarjajte se s svojimi čiliji, predvajajte jim glasbe … skratka, razvajajte jih!

Join the conversation

Prijava
Create an account

Vaši osebni podatki bodo služili za izboljšavo vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, za upravljanje dostopa do vašega računa in druge namene, opisane v pravilnik o zasebnosti.

Password Recovery

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

KOŠARICA 0